31. kolovoza 2023. / Novosti

Obavijest o prekoračenju MDK za indikatorski parametar mutnoće

Obilna kiša koja je jučer padala na području Labina i okolice imala je velike utjecaje na izvorišta sa područja Raše.

Izvorišta Sv.Anton, Mutvica, F.Gaja i Kokoti su pojačano zamućena. Izvorište F.Gaja polako se stabilizira, vrijednosti mutnoće su u opadanju, dok izvorište Kokoti je još uvijek u porastu.

Labinština se sada opskrbljuje sa izvorišta Rakonek, Kožljak i Plomin.

Količina vode sa ta tri izvorišta nažalost neće biti dostatna za sadašnju povećanu potrošnju.

Usprkos velikim naporima u cilju očuvanja stabilnosti vodoopskrbnog sustava došlo je do povećanje mutnoće vode. Ovim putem obavještavamo javnost, cijenjene potrošače, nadležna tijela i ustanove da je došlo do zamućenja izvorišta što je imalo za posljedicu zamućenje vode u vodovodnoj mreži.

Dana 31.08.2023.godine parametar mutnoće:

  • na području grada Labina; Nove zgrade, Kature, Kapelica, Breg, Salakovci, Industrijska zona Vinež  ,Viškovići (Vinež), Marciljani,
  • na područje općine Raša: Brgod, Štalije,  Macarini,  Kunj

prelazi maksimalno dozvoljenu vrijednost od 4 NTU sukladno Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/23) i pripadajućem Pravilniku.

Ostali mikrobiološki i kemijski parametri zdravstvene ispravnosti su u skladu s Pravilnikom.

S obzirom na navedeno , preporuka potrošačima je prokuhavanje vode prije konzumacije, a  može se  koristiti za higijenske potrebe (kupanje i tuširanje).

Trend mutnoće na izvorištima je u padu, a Vodovod Labin provodi mjere u svrhu normalizacije vodoopskrbe. Provode se mjerenja i za ostatak vodoopskrbnog područja te će se nova obavijest objaviti nakon dobivenih rezultata.

Vodovod Labin kontinuirano prati stanje vodoopskrbe i poduzima potrebne i propisane mjere. Javnost, potrošači te nadležna tijela i ustanove bit će pravovremeno obaviješteni o svim promjenama stanja.

Skip to content