01. veljače 2022. / Novosti

Na Zboru radnika Vodovoda Labin Glavičić poručio: Držimo se skupa i vjerujmo jedni u druge, jer to je jedini pravi put!

Pravovremen, kvalitetan i nedvosmislen protok informacija, posebice kada se radi o zaštiti radničkih prava, suština je svake dobre komunikacije. Upravo se zato danas održao Zbor radnika Vodovoda Labin, kojemu je prisustvovalo 50- ak djelatnika Vodovoda, a sve kako bi se informirali o toliko nesretnoj Uredbi o uslužnim područjima kojom se uspostavljaju nova uslužna područja, određuju njihove granice i društvo preuzimatelj.

Skupu su uz direktora labinskog Vodovoda Alena Golju, nazočili i gradonačelnik Labina Valter Glavičić te načelnice i načelnici općina s područja Labinštine kao predstavnici Skupštine društva. Uvodno je Golja na veoma jednostavan način prisutnima prikazao sve ono što se trenutno događa, koji su rokovi i posljedice nepridržavanja Zakona, kao i što točno za Labinštinu znači dvostruka većina glasova u novoj Skupštini društva.

– Mogli smo opstruirati cijeli proces, ali tada dovodimo u opasnost svih vas. Boriti ćemo se da se novim ustrojstvom odredi minimum za pregovore, a to je osnivanje podružnice koja će imati ured za izdavanje posebnih uvjeta, odjel za operativne poslove, potrošački odjel te tim koji će djelovati u Labinu i dalje voditi najznačajniji projekt Aglomeracije, kazao je Golja.

Proces spajanja vodnih područja započeo je još 2014. godine temeljem obveza koje je Hrvatska preuzela u pregovorima s Europskom komisijom. Taj je proces formaliziran 2019. godine kada je usvojen Zakon o vodnim uslugama, a Uredba koju je Vlada donijela krajem prošle godine samo je rezultat višegodišnjih aktivnosti. Upravo je na sam povijesni tijek današnje situacije podsjetio i labinski gradonačelnik Valter Glavičić zauzevši pritom čvrst stav.

– U tom trenutku čovjek reagira intuitivno i ne osjeća se nimalo ugodno. Međutim, ponekad dobre odluke moraju bit puno jače od kratkoročnog efekta, puno dugoročnijeg pogleda nego jednog impulzivnog juriša. Istina je da mi nemamo zakonsku osnovu za to zaustaviti, kao što je istina da možemo poduzeti pravne korake, pisati medijske objave, s transparentima ići na Markov trg znajući da nećemo ništa napraviti. Taj folklor nama ne treba! Mislim da imamo vrlo vrijednog i savjesnog direktora za kojeg je sreća da je danas s nama, a druga sreća je da je zadnje 4 godine Labinština ponovno jedinstvena.

Zbog važnosti shvaćanja cijele procedure pripajanja Glavičić je još jednom podcrtao posljedice nepridržavanja privremenih mjera, koje za Labinštinu znači gubitak mnogih važnih projekata uključujući i prestanak sufinanciranja Aglomeracije Raša – Labin – Rabac i, ono najbolnije, ukoliko se pripajanje ne dogodi do naznačenog datuma, na novu tvrtku prelazi samo imovina, bez djelatnika.

– Kao predsjednik Skupštine Vodovoda i predstavnik najvećeg vlasnika u ovom trenutku, sigurno si neću preuzeti odgovornost da glumimo nešto što znamo da nećemo izboriti, nego ćemo upravo sav fokus i svu energiju usredotočiti na to da Labin bude podružnica, da Labin ima svog direktora, da svog direktora Labinština bira sama, da se projekt Aglomeracije Raša – Labin – Rabac vodi direktno iz Labina, s našim ljudima, s našim znanjem, zaključio je labinski gradonačelnik pozvavši sve djelatnike na podršku u pregovaračkim procesima koji će zasigurno obilježiti naredne mjesece.

Skip to content