11. studenoga 2021. / Novosti

Grad Labin kao predvodnik u provedbi aktivnosti održivog razvoja: što smo napravili i što slijedi

U želji da se Labin pozicionira kao predvodnik u provedbi aktivnosti održivog razvoja kroz niz inicijativa, od čega su najvažnije transformacija grada u grad bez plastike, podizanje važnosti zaštite pitke vode, promocija školskih vrtova te obnovljivih izvora energije i održive mobilnosti, proljetos se na inicijativu labinskog Gradonačelnika Glavičića okupio tim stručnjaka iz domene održivosti i započeo planski promišljati budući, ne samo izgled grada, već i načine življenja, boravka i rada u Labinu. Gradska uprava sa svojim tvrtkama i ustanovama čini core projekta naziva Green plus; projekta koji sadrži niz aktivnosti koje nude odgovore na probleme društva današnjice, ali i koji će dobre prakse prenijeti u ostale zajednice diljem istarskog poluotoka.

„Kada smo započeli ovo uzbudljivo putovanje, ni slutili nismo što nas sve očekuje. U glavama nam je sve bilo relativno jasno i jednostavno posloženo, jer smo znali što želimo – učiniti naš grad ugodnijim, održivijim i sačuvanijim za naraštaje koji nam dolaze. Kako smo počeli razvijati i provoditi razne aktivnosti, nametnula su nam se nova pitanja, novi izazovi. Iskreno me raduje što smo sve spremno prihvatili, našli smo održiva rješenja za koje u ovom trenutku mogu reći da su prihvaćeni od naših građana“, izjavio je Valter Glavičić.

A putovanje započeto u lipnju nastavilo se i tijekom ljetnih mjeseci da bi kulminaciju doživjelo prošlog mjeseca kada je labinski Markat postao prva tržnica u Hrvatskoj bez upotrebe plastike.

Inicijativa Living Streets / Žive ulice bila je prva vidljivija aktivnost kojom se početkom ljeta pokušalo učiniti niz intervencija u javnom prostoru, što je uključivalo i zatvaranje za promet žile kucavice Grada, ulice Zelenice, barem na jedan dan. Time se ponudio primjer dizajna ulice koja je zbilja po mjeri ljudi, bez automobila te se kreirao prostor za suradnju i razmjenu ideja građana i lokalnih inicijativa.

„Svjestan sam toga da je to bio pomalo luđački potez; zatvoriti glavnu prometnicu na početku ljetne sezone i na samo jedan dan dati ju na slobodno korištenje djeci, mladima, rekreativcima, starijim našim sugrađanima, udrugama, ali ako to može Zagreb ili Zadar, ako to mogu velike europske prijestolnice poput Pariza ili Brisela, zašto to ne može Labin? Ponekad sam sanjar koji svoje vizije odlučuje ostvariti i drago mi je što je to i uspjelo kroz Living Streets. Drago mi je što sam postao bogatiji čovjek i mudriji gradonačelnik za svu onu silinu ljudi koji su taj dan bili u centru, koji su promišljali svoj grad, naš grad na jedan drukčiji način, koji su se jednostavno susreli i podružili te saznali nešto novo kroz partnere u ovom projektu, kroz gradske tvrtke i ustanove“, zaključuje Glavičić te podsjeća kako ovo nije bio prvi primjer zatvaranja prometnog dijela grada. Naime, još se i ranije kroz europski projekt Mine Tour, zahvaljujući kojem se obnovio rudarski Šoht, plato ispred Lamparne i Gradske knjižnice trajno pretvorio u pješačku zonu i svojevrsnu izložbu na otvorenom, čime su namjere Grada Labina veoma nedvosmislene u pogledu pružanja održivih načina „konzumiranja“ javnog prostora Labina.Ne izabire se Labin slučajno kao točka susreta i okretišta

Living Streets bila je najbolja moguća uvertira u sve ono što je uslijedilo nedugo zatim. U srpnju je započeta ozbiljnija kampanja promocije Green plus projekta upravo na labinskom Markatu, čime se pokušalo osvijestiti navike sugrađana te educirati i zamijeniti plastika s okolišno prihvatljivijom ambalažom, a sve u cilju transformacije labinske tržnice u prvu bez upotrebe plastike. Svaka je srpanjska subota tako bila u znaku bliskog susreta svih dionika ovog projekta s građanima Labina i njihovim gostima: „Izuzetno nam je važno da ovo iskomuniciramo na kvalitetan način u veoma bliskoj i direktnoj komunikaciji s našim sugrađanima“, kaže Glavičić te nastavlja: „Okupiti na istom mjestu ekipe iz labinskog Vodovoda, našeg komunalnog društva 1. Maj, LAG-a Istočna Istra, Gradske uprave i, da tako kažem, ambasadore i prijatelje naše vizije, velika je stvar, pogotovo zato, jer imamo obvezu educirati i pružiti primjer ostalima“.

Podsjetimo se da se tada na info štandovima 1. Maj- a građane educiralo o plastici te njenom utjecaju na našu svakodnevnicu;  Vodovod Labin je promovirao “Cool vodu iz Vodovoda”, koja se može na licu mjesta konzumirati te ujedno saznati informacije o prvoj javnoj špini koja je postavljena kraj Doma zdravlja na Katurama, ali i o budućim planovima, LAG Istočna Istra prezentirao je svoje aktivnosti, a svi su, zajedno s Gradoačelnikom Glavičićem i njegovom zamjenicom Federikom Mohorović Čekada, svojim sumještanima dijelili tekstilne i jutene torbe, koje su jedan od mogućih načina sprječavanja nastanka plastičnog otpada ukoliko ih redovno koristimo pri kupnji na tržnici, ali i općenito.

„ Govorio sam tada i ponovno podsjećam da kao grad idemo nekoliko koraka iznad i ispred postojećih zakona i direktiva. Zacrtali smo si da budemo prvi grad u Istri, koji će provesti održive ideje u opipljivo djelo. Svim ovim koracima doprinosimo kvalitetnijem životu i boravku u Labinu i, što je najbitnije, sve ovo što radimo, dizajniramo i provodimo u zajedništvu s građanima“, ističe Glavičić.

Labin se ljetos spominjao i na nacionalnom nivou kao dobar primjer, što pokazuje da nakon svojeg buđenja, doživljava svojevrsnu avangardu. Nije pritom čudno što se u zadnje vrijeme Labin izabire kao odredište bitnijih konferencija, panela, radionica, putovanja, a čemu su zasigurno pripomogli i ovi uloženi napori – napori u dizajn Labina kao pametnog, otvorenog, održivog i zelenog grada, a što koncizno zaokružuje Glavičić: „Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost rado nas spominje kao grad primjer dobre prakse i svoje radionice namijenjene cijeloj Istarskoj županiji smješta upravo u Labin iz čega je očito da je Grad Labin sa svim svojim resursima prepoznat kao dobar partner. Odazivamo se na razne konferencije i panele gdje možemo predstaviti naš jedinstven način funkcioniranja i promišljanja održivog i povezanog društva; tako sam, između ostalih na Sveučilištu u Zagrebu prezentirao na koji se način Grad Labin projektima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije bori protiv klimatskih promjena, a na eminentnoj kongerenciji GALP održao predavanje na temu „LABIN – Zelen i Pametan grad“. Naposljetku, naši su poduzetnici jedni od najboljih u Hrvatskoj i nagrađivani kao jedni od rijetkijih koji koriste čistu tehnologiju, a sve to pokazuje da smo, kao prvo izabrali dobar put, a potom i da kvalitetno koračamo tim putem“.Opredijeljenost prema održivosti nastavlja živjeti i u budućnosti

„Svaka promjena nailazi na mali otpor i to je sasvim razumljivo. No, pristanak na promjenu koja vodi boljem i zdravijem u konačnici znači da smo kao društvo napravili – pomak. Vidite, labinski je Markat uspio postati prva tržnica bez plastike, što znači da su se svi napori koje smo uložili unazad pet mjeseci isplatili. Naši prodavači i kupci su educirani i primjenjuju stečena znanja, naš Markat je vrelo života, koje može poslužiti kao primjer i svim ostalim tržnicama, ali i marketima i supermarketima“, započinje Gradonačelnik Labina rezimirajući kako još uvijek postoje svojevrsni izazovi, no vjeruje da cjelokupno društvo ima tendenciju napretka k održivosti i pronalasku primjerene ambalaže za pojedine proizvode.

Labinska je tržnica početkom listopada postala prva, jedinstvena tržnica u našoj državi, koja je uvela način poslovanja bez plastike. Možda nije važno biti prvi, no bitno je postati kvalitetan u dobrim namjerama. Međutim, još je važnije konstantno kretati se svojevoljno postavljenim putokazima. Slijedom toga, Grad Labin, kao predvodnik na čelu s Gradonačelnikom Valterom Glavičićem, nastavlja razvijati i u djelo provoditi i niz budućih aktivnosti: „Naprosto ne stajemo. Tim iza mene konstantno se prijavljuje na natječaje; aplicirali smo na natječaj za nabavku električnog minibusa, kojim nastavljamo njegovati viziju Green plus projekta u domeni mobilnosti, imamo otvoren Poziv za sufinanciranje izrade projekta za ugradnju solarnih panela;  uskoro ćemo i saditi stabla u sklopu inicijative Zasadi stablo, ne budi panj, čime radimo na zelenim plućima Grada; Aglomeracija Labin-Raša-Rabac napreduje sigurnim koracima… Zasigurno, ne stajemo i nastavljamo dalje s razvijanjem zelenih politika za naš grad“.


Skip to content