24. studenoga 2022. / Novosti

Obavijest o prekoračenju MDK za indikatorski parametar mutnoće

Usprkos velikim naporima u cilju očuvanja stabilnosti vodoopskrbnog sustava došlo je do povećanje mutnoće vode. Ovim putem obavještavamo javnost, cijenjene potrošače, nadležna tijela i ustanove da je zbog obilnih padalina u količini od 190 l  u razdoblju od 24 sata došlo do zamućenja izvorišta F.Gaja-Kokoti i tehničkog problem na cjevovodu Rakonek – F.Gaja što je imalo za posljedicu zamućenje vode u vodovodnoj mreži.

Dana 24.11.2022. parametar mutnoće:

  • na području grada Labina; Nove zgrade, Kature, Kapelica, Breg, Salakovci, Industrijska zona Vinež  ,Viškovići (Vinež), Marciljani,
  • područje općine Sv.Nedelje; Idustrijska zona Dubrova te područje Martinski i Snašići
  • na područje općine Raša: Brgod, Štalije i Macarini i Kunj
  • područje općine Kršana: Potpićan, Boljevići, Lazarići i Blaškovići

iznosi od 4,7 NTU – 8 NTU i prelazi maksimalno dozvoljenu vrijednost od 4 NTU sukladno Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju (NN56/13, 64/15, 104/17, 115/18, 16/20) i pripadajućem Pravilniku.

Ostali mikrobiološki i kemijski parametri zdravstvene ispravnosti su u skladu s Pravilnikom.

 S obzirom na navedeno  preporuka potrošačima je prokuhavanje vode prije konzumacije, a  može se  koristiti za sanitarne potrebe.

Trend mutnoće na izvorištima je u padu, a Vodovod Labin provodi mjere ispiranja na terenu i otklanjanja tehničkih problema u svrhu normalizacije vodoopskrbe.

 Vodovod Labin kontinuirano prati stanje vodoopskrbe i poduzima potrebne i propisane mjere ,a o svim promjenama stanja javnost , potrošači te nadležna tijela i ustanove bit će pravovremeno izvješteni. Ovoj obavijesti prilažemo i stručno mišljenje ZZJZIŽ o navedenom prekoračenju indikatorskog parametra mutnoće. Službe Vodovoda Labin kontinuirano se provode mjerenja i za ostatak vodoopskrbnog područja te će se nova obavijest objaviti nakon dobivenih rezultata.

Skip to content